Przepis i sposób przygotowania na: Smażone talarki cukinii
1 cukinia
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
1/2 główki sałaty lodowej
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy Dijon
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy na talarki takie na 1 cm grubości. Każdy talarek zamaczamy w rozbełtanych jajkach z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką wraz z solą i pieprzem. Później obtaczamy w mące z bułka tartą i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Do miski dolewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i ocet winny. mieszamy i dodajemy pokrojona w paseczki sałatę lodowa i mieszamy.