Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażone pierogi ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 gram
jajko 2 szt.
sól szczypta
woda 125 ml.
masło 150 gram
czosnek 3 ząbki
szpinak mrożony 450 gram
śmietana 12-procentowa 125 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: smażone pierogi ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Mieszam mąkę z szczyptą soli i jajkami,dodaję gorącą wodę,zagniatam.Rozwałkowuję cienko ciasto i robię szklanką kwadraty.
Krok 1 - smażone pierogi ze szpinakiem foto
2
Na patelnię wrzucam 50 gram masła,posiekany czosnek,szpinak(rozmrożony) i smażę ok.5 minut.Dodaję śmietanę,sol i pieprz do smaku i smażę jeszcze ok. 5 minut.Nakładam gotowy farsz na środek ciasta i lepię pierogi.
Krok 2 - smażone pierogi ze szpinakiem foto
3
Gotuję w osolonej wodzie.Na patelni roztapiam 100 gram masła i smażę pierogi na zloty kolor po jednej i drugiej stronie.
Krok 3 - smażone pierogi ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna23 06.02.2013 05:44
pyszne
adelajda 08.12.2012 06:57
fajny pomysł ! ja zwykłe pierogi smażę najczęściej jak zostają z obiadu !
Mysiunia 07.12.2012 21:38
pierożki z bardzo smacznym nadzieniem :) pomysł na to aby je przesmażyć świetny, bo na pewno jeszcze lepiej smakują jak zaraz po wyjęciu z wody, ponadto nigdy nie robiłam pierogów z kwadratowych kawałków ciasta, co prawda nie mam takiej szklaneczki ale następnym razem wykorzystam małą miseczkę :)
miszelka 07.12.2012 21:33
PYCHA
kasiaw 07.12.2012 21:28
muszę spróbować
edi 07.12.2012 21:08
extra
TEtalicha 07.12.2012 20:54
chyba skorzystam
jolanta19 07.12.2012 20:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak