Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
60 dag -
jaja
6 szt -
cukier
2 łyżki -
proszek do pieczenia
2 łyżki -
mleko
1 szkl -
cukier puder
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Smażone ciasteczka
bardzo sztywną pianę, tak, aby nie wylewała się z miseczki, zaś żółtka
utrzeć z cukrem na gładką masę. Do mąki należy dodać proszek do
pieczenia i dokładnie wymieszać. Pianę z białek, utarte żółtka oraz
mleko dodać do mąki. Teraz należy dokładnie wymieszać mikserem ze sobą
wszystkie składniki. Ciasto należy nabierać łyżką i wrzucamy do garnka
na rozgrzany olej. Smażymy w taki sposób z dwóch stron. Usmażone
ciasteczka należy delikatnie wyjmować i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)