Smażona sałata rzymska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    2 główki
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • ząbek czosnku

    1
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • ziemniak

    1 duży
  • śmietana 30%

    3 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryczki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w cieniutkie paseczki. Czosnek poszatkować drobno i zmiażdżyć. Salaty przekroić wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzać olej, dodać chili i czosnek i podsmażyć mieszając przez 3 minuty. Następnie dołożyć na patelnię sałatę – przekrojoną stroną do dołu – i smażyć ok. 8 minut. Tyle mniej więcej czasu zajmuje upieczenie ziemniaka w mikrofalówce, którego następnie należy obrać i pokroić na ćwiartki. Sałatę obrócić, dodać pokrojonego ziemniaka, całość posolić i smażyć jeszcze 2 minuty. Po tym czasie przełożyć sałatę i ziemniaki na talerz. Do pozostałego na patelni chili dodać śmietanę i pieprz, smażyć, aż śmietana zgęstnieje, polać powstałym sosem potrawę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 15.02.2016 21:51
smaczny pomysł
Betina#45 11.05.2015 09:20
Wygląda bardzo smacznie ;)
Kuchareczekjeden 10.05.2015 22:32
Fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat