Przepis i sposób przygotowania na: Smażona ryba z sosem koperkowym
Przygotowanie ryby: Jeżeli filety są mrożone to należy je dokładnie rozmrozić. Ryby dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać przyprawami (papryka słodka, sól i pieprz) i odłożyć rybę na 15 minut w chłodne miejsce. W tym czasie można przygotować sos.
Sos: W rondelku rozgrzać masło i wrzucić posiekany koperek. Chwilę poddusić i zalać wrzącą wodą. Wodę z koperkiem gotować około 5 minut. Następnie w garnuszku roztrzepać śmietanę z mąką i dolać do gotującej wody - doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku pieprzem i Kucharkiem.
Panierka: W dwóch osobnych naczyniach przygotować składniki panierki: mąkę i roztrzepane jajko z odrobiną soli. Filety rybne panierować najpierw w jajku a następnie w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sposób podania: Rybę polać przygotowanym sosem koperkowym i podawać z ryżem lub ziemniakami.