Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona na maśle ziołowym flądra z połowów w Dźwirzynie podana z kremowym musem z bobu i oleju rydzowego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
masło wiejskie 100 g
szałwia posiekana 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
sok z cytryny 1/2 szklanki
cukier do smaku
flądra 4 szt
bazylia 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona na maśle ziołowym flądra z połowów w Dźwirzynie podana z kremowym musem z bobu i oleju rydzowego

Bób, czosnek i sok z cytryny zmiksować, dodając cienkim strumieniem olej, aż uzyska konsystencję kremu. Tak przygotowany mus doprawić do smaku.
Masło połączyć z bazylią, szałwią i czosnkiem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki.
Umyte i osuszone filety z flądry oprószyć mąką wymieszaną z solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać wcześniej przygotowane masło ziołowe i skropić rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Aromatyczne flądry ułożyć na talerzach, skropić pozostałym ze smażenia masłem, podawać z musem z bobu i oleju rydzowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.09.2013 17:33
Nazwa nie do zapamiętania, ale rybcia pyszna :)
rutynka 10.09.2013 16:47
pyszna rybka
2milutka 10.09.2013 15:26
super przepis:)
Mati13 10.09.2013 15:19
zjadłabym z przyjemnością :) moja ulubiona ryba, a w tak aromatycznym wydaniu jeszcze nie jadłam :)
ana1 10.09.2013 14:45
bardzo smacznie wygląda
msmors 10.09.2013 14:41
danie na miarę szefa kuchni dobrej restauracji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak