Smażona brukselka z nutą wina i musztardy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • woda

    1/2 szklanki
  • Musztarda sarepska Prymat

    4 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • pieprz

  • sól do smaku

  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukselkę myjemy, obieramy i cienko kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z brukselką wrzucamy na patelnię. Dolewamy wody i smażymy pod przykryciem ok 4-5 minut (co jakiś czas mieszając). Następnie dodajemy wino i znów smażymy pod przykryciem ok 4 minut. Ściągamy pokrywkę i odparowujemy "sos" przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania prawie suchej patelni. Następnie doprawiamy brukselkę musztardą, sosem sojowym, solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie do lekkiego zarumienienia. Gotowa brukselka powinna być lekko chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 12.10.2012 20:27
wygląda wspaniale
maciek7 12.10.2012 19:35
pycha
Krzysztof15 12.10.2012 19:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat