Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smarowidełko z boczku i wędzonego podgardla

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgardle wędzone 500 g
boczek wędzony 500 g
boczek parzony 500 g
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 duża
Sól ziołowa jodowana Prymat

Porada

To smaczna pasta, jak smalec z mięsem. Nadaje się do smarowania pieczywa, jako dodatek do zup, bigosu, fasolki po bretońsku, kapusty z grochem, klusek, pierogów, makaronu, ziemniaków puree lub makaronu z twarogiem. Dodaje potrawom aromatu wędzonki.

Przepis i sposób przygotowania na: Smarowidełko z boczku i wędzonego podgardla

Boczek wędzony surowy i parzony oraz podgardle pokroić w mniejsze kawałki, a następnie zmielić na dość drobnym sitku. Włożyć do szerokiego rondla z grubym dnem i postawić na małym płomieniu, aby tłuszcz się powoli wytopił - co jakiś czas przemieszać, a pod koniec pilnować, żeby skwareczki się nie wysmażyły za bardzo, bo będą twarde.

Kiedy wszystko się wytopiło dodać posiekaną jak najdrobniej cebulę i ogrzewać tylko do czasu, aż zmięknie i będzie szklista (nie smażyć na rumiano), na samym końcu dodać wyciśnięty czosnek oraz nieco soli ziołowej - dokładnie wymieszać i przelać do małych słoiczków wypełniając je po brzeg (uważać, bo łatwo się poparzyć) - słoiczki zakręcić jak najmocniej i ustawić dnem do góry. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak