Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym

Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • czosnek

    6 ząbków
  • marynata

  • Przyprawa do pieczeni

    1 opakowanie
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • sos

  • pieczarki

    10 szt. (obrane i pokrojone)
  • posiekana dymka ze szczypiorem

    1 pęczek
  • czosnek

    3 ząbki (plastry)
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • pomidory suszone Smak

    1 łyżka (paski)
  • pomidory

    3 szt. (bez skóry)
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • sól ziołowa

  • tymianek

    (do smaku)
  • papryka słodka mielona

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym
Karkówkę naszpikować ząbkami czosnku, a następnie natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie jej wszystkich składników.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym
Mięso umieścić w pojemniku żaroodpornym i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę i opiec wierzch karkówki pod grillem piekarnika.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki. Po odparowaniu wody dodać cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym
Następnie dodać pomidory, kapary, suszone pomidory i szczypiorek, a całość doprawić do smaku.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym
Karkówkę pokroić w plastry. Podawać z sosem pieczarkowo-kaparowym.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat