Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z orzechami włoskimi

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1/2 kg
orzechy włoskie 1/3-1/2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Słoninę zmielić lub jak najdrobniej pokroić.
Włożyć do szerokiego rondelka lub na głęboką patelnię.
Krok 1 - Smalec z orzechami włoskimi foto
2
Ogrzewać na niewielkim płomieniu, aż słonina się wytopi i pozostaną niewielkie skwarki.
Krok 2 - Smalec z orzechami włoskimi foto
3
Dodać posiekane orzechy włoskie i dalej ogrzewać, aż całość się zrumieni.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Krok 3 - Smalec z orzechami włoskimi foto
4
Zlać do suchych słoiczków, po sam brzeg, zakręcić suchymi pokrywkami i postawić dnem do góry - pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Smalec nie jest tak brązowy jak wyszedł na zdjęciu, po zastygnięciu jest jasny.
Krok 4 - Smalec z orzechami włoskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.10.2016 17:56
ciekawa propozycja z orzechami
Klausia 19.10.2015 16:02
ciekawy dodatek
Amellia 02.02.2013 15:02
fajny fajny
Amellia 02.02.2013 15:02
fajny fajny
dwa pokoje z kuchnią 02.02.2013 14:18
wow! muszę spróbować!
Zdzisław 02.02.2013 13:20
takiego smalcu nie jadłem
Habibi 02.02.2013 11:12
Uwielbiam z orzechami - ma nieco inny smak, a do tego coś fajnie chrupie :)
Aga20 02.02.2013 11:01
Uwielbiam smalec, dzisiaj sama będę robić, ale z orzechami to jeszcze nie próbowałam:)
cukiereczek 02.02.2013 10:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak