Smalec z jałbkiem

Smalec z jałbkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeden z ulubionych dodatków Polaków do chleba. Często podawany z kwaszonym ogórkiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina wieprzowa bez skóry pokrojona w kostkę

    500 gramów
  • surowy boczek

    300 gramów
  • cebula czosnkowa

    4 sztuki
  • jabłka szara reneta

    3 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • cebulka smażona Prymat

  • czarnuszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę i boczek pokroić na małe kawałki, posypać przyprawą do potraw Kucharek, smażyć w rondelku na małym ogniu przez około 30 minut.
Kiedy słonina i boczek nabiorą złocistego koloru, dodać cebulę i doprawić do smaku.
Dusić około 20 minut, dodać jabłka, mieszać i gotować kolejne 10 minut. Tak przygotowany smalec przelać do kamionkowych naczynek i ostudzić. Przed podaniem posypać dekoracyjnie smażoną cebulką i czarnuszką.

Kucharek_pl
1. Należy użyć bardzo świeżego tłuszczu. 2. Słoninę trzeba powoli wytapiać na małym ogniu, żeby smalec był klarowny i biały po zastygnięciu. 3. Można dodać szarej renety, która urozmaici smak smalcu. 4. Trzeba trzymać smalec szczelnie zamknięty, żeby go dłużej przechować. 5. Kucharek sprawi, że smalec smakuje jak domowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 12:38
Bardzo lubię smalec w takiej wersji. Jabłko dodaje słodyczy i lekkiej kwaskowości.

Babeczka35

27.01.2019 18:36
Idealny dla mojego męża :)

bietka

24.01.2019 09:29
Do takiego smalczyku, to ogórek kwaszony musi być obowiązkowo :)

Bożena Matuszczyk

24.01.2019 09:10
Taki smalec to często u mnie gości .Pychotka.;)

ben-ka

23.01.2019 20:34
Smalczyk swojski jest najlepszy !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat