Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z jabłkiem

5.0
(51)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kromka świeżego pieczywa z domowym smalcem i cebulką z dodatkiem ogórka kiszonego to ulubiona przekąska wielu Polaków.

Jak zrobić domowy smalec? Przepis jest bardzo prosty: ważne jest, żeby nie zabrakło skwarek, które nadają chrupkości oraz winnego jabłka, które zrównoważy smaki, a także chrupiącej cebulki. 

 

Składniki:

słonina wieprzowa bez skóry pokrojona w kostkę 500 gramów
boczek surowy 300 gramów
cebula czosnkowa 4 sztuki
jabłka szara renata pokrojone w kostkę 3 sztuki
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki

Do smaku:

Cebulka smażona Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z jabłkiem

Przepis na pyszny smalec domowy z chrupiącymi skwarkami i jabłkiem. W przepisie smalce wytapiamy ze słoniny i boczku, dodajemy cebulkę i jabłko. Niezbędnym dodatkiem są przyprawy: w tym przepisie, smalec posypujemy czarnuszką. 

Pokrojone w kostkę słoninę i boczek smażyć w rondelku na małym ogniu przez około 30 minut.

Kiedy słonina i boczek nabiorą złocistego koloru, dodać cebulę i doprawić do smaku.

Dusić około 20 minut, dodać jabłka, mieszać i gotować kolejne 10 minut. Tak przygotowany smalec przelać do kamionkowych naczynek i ostudzić.

Przed podaniem posypać dekoracyjnie smażoną cebulką i czarnuszką.

Smalec to tradycyjne smarowidło przygotowywane jako dodatek do kanapek, tartinek. Najczęściej podajemy go na imprezie sylwestrowej, weselu lub domówce.

Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziesz w zbiorze PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak