Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z jabłkiem i cebulką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 600 g
boczek wędzony 200 g
cebula biała 2 szt
jabłko kwaśne 1 szt
sól
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z jabłkiem i cebulką

Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego garnka, najlepiej z grubym dnem, i wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając (szczególnie na początku). Gdy słonina w większości się wytopi dokładamy pokrojoną w małą kostkę (lub zmieloną wg. uznania) słoninę mięsną oraz przekrojone na 4 części cebule oraz jabłko (bez gniazda nasiennego). Kontynuujemy wytapianie mieszając co kilka minut. Gdy jabłka i cebule zaczną się rozpadać wyciągamy je. Dodajemy łyżkę majeranku i nieco soli. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 23.01.2017 21:10
bardzo dziękuję :)
Renataj 22.01.2017 20:58
A do tego pajda świeżego chlebka /najlepiej domowego, jeszcze ciepłego/ i ogórek kiszony:)
KORAL 22.01.2017 19:42
Fajny, ale teraz już nie mogę :)
Krzysztof15 22.01.2017 19:35
bardzo lubie
Mniam 22.01.2017 17:06
Smaczny smalczyk, lubię z ogórkiem kiszonym :)
ben-ka 22.01.2017 17:03
Lubimy taki smalczyk......
adelajda 22.01.2017 17:00
też taki robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak