Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z boczkiem i jabłkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina ok1 kg
boczek ok 1/2 kg
jabłka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
majeranek
sól
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z boczkiem i jabłkiem

Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do smażenia wrzucić słoninę i gdy zacznie się topić dorzucić boczek. Posolić i smażyć aż skwarki się wytopią i będą złociste.
Wyłączyć gaz i do lekko pyrkającego tłuszczu dodać czosnek, cebulę i jabłko. Na koniec dodać dużą szczyptę majeranku, 2 liście laurowe i oprószyć pieprzem. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Przelać do przygotowanych pojemników.
Gdy zacznie tężeć można zamieszać kilka razy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 02.05.2017 22:12
Dziękuję:)
Aleksandra/Olcia 02.05.2017 17:51
mmm,pyszny smalczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak