Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smalec najlepszy domowy...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 70 dag/bez skóry
cebula 2 sztuki
czosnek 1 główka
jabłka 2 sztuki
majeranek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: smalec najlepszy domowy...

Kroki postępowania

1
świeżą słoninę pokroić w kostkę ostrym nożem, najlepiej włożyć słoninę do zamrażalnika na 30 minut, łatwiej i szybciej się pokroi, włożyć rozgrzanego garnka i na średnim ogniu wytapiać smalec co jakiś czas mieszając, za mocny ogień przypali za szybko słoninę i nie wytopi smalcu
Krok 1 - smalec najlepszy domowy... foto
2
gdy są już rumiane skwarki wsypac pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, starte na grubszych oczkach jabłka bez skóry, podsmażać do złotej cebulki
Krok 2 - smalec najlepszy domowy... foto
3
smalec przelać do naczynia, używam kamionkowy garnek i wystygnięty schować do lodówki - taki domowy smalec jest bardziej zdrowszy niż różne sztuczne mazidła do pieczywa............SMACZNEGO!!!
Krok 3 - smalec najlepszy domowy... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.12.2016 17:02
babcia robi podobnie
adelajda 25.12.2016 15:53
Domowy najlepszy :)
Madzai 23.12.2016 09:58
Domowy najlepszy :)
Habibi 23.12.2016 08:38
Bardzo lubię domowy smalczyk :)
Iwusia 22.12.2016 23:43
wspaniały - pycha
Janina 22.12.2016 22:34
Najlepszy domowy, to prawda;))
bertpvd 22.12.2016 20:55
smalec pierwsza klasa
agnieszka214 22.12.2016 20:51
Niema jak domowy smalec pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak