Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Piersi z kurczaka z pieczarkami w aromatycznym sosie na bazie wina z serem gorgonzola to doskonały pomysł na obiad lub sycącą kolację. Dzięki dodatkowi świeżej bazylii całość nabiera delikatnego akcentu smakowego, który dopełnia danie.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
pieczarki 350 gramów
ser pleśniowy typu gorgonzola 70 gramów
bazylia świeża 1-2 garści
mąka pszenna do oprószania
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
wino wytrawne pół szklanki
ocet jabłkowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak przygotować pierś z kurczaka z pieczarkami
  • co zrobić z piersi z kurczaka na obiad
  • jak pokroić pierś z kurczaka

Kroki postępowania

1

Mięso opłukać, pokroić na dość cienkie plastry i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 1 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
2

Obtoczyć w mące z obu stron.

Krok 2 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
3
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z obu stron przez kilka minut.
Krok 3 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
4
Pieczarki umyć i skroić w dość grube plastry.
Krok 4 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
5
Usmażone mięso wyciągnąć i na ich miejsce wrzucić pieczarki, doprawić do smaku.
Krok 5 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
6

Pół szklanki (125 ml) wytrawnego, białego lub czerwonego wina połączyć z 2 łyżkami (30 ml) octu jabłkowego by przygotować sos.

Krok 6 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
7
Do podsmażonych pieczarek dodać sos i dusić je przez chwilkę.
Krok 7 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
8

Następnie ponownie do garnka z pieczarkami włożyć piersi i dusić przez 5 minut.

Krok 8 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
9
Bazylię opłukać i skroić, ale nie siekać.
Krok 9 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
10
Ponownie mięso wyciągnąć, ale tym razem przykryć jej folią, by nie wystygło.
Krok 10 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
11
Do pieczarek wrzucić bazylię i gorgonzolę i podgrzewać przez chwilkę, aż ser się roztopi.
Krok 11 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto
12

Na półmisek przelać gotowy sos i ułożyć na nim mięso.
SMACZNEGO!

Krok 12 - Piersi z kurczaka z pieczarkami, sosem i serem gorgonzola foto

Zamiast octu jabłkowego można użyć octu balsamicznego.

Tak przygotowane danie możesz podawać samo lub z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 20.05.2014 23:08
ciekawe połączenie
Zdzisław 20.05.2014 22:11
dla mnie to smaczne danie
Magula 20.05.2014 16:57
Ciekawy przepis
Czyki 20.05.2014 16:50
Malinka nie tylko smakowo, ale dla mnie także wizualnie:)
Alex_M 20.05.2014 15:57
podoba mi się ten pomysł :)
halinah 20.05.2014 10:31
Mmm z grzybami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak