Smaki Świata: Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Smaki Świata: Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cukinia

    2 sztuki
  • ser feta

    200 g
  • pomidory suszone Smak

    8 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    5 sztuk
  • sól morska

  • oregano

    1 łyżeczka
  • kapary

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka

Sos tzatziki

  • ogórek

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    200 ml (gęsty)
  • Tzatziki – pikantny sos czosnkowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smaki Świata: Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Smaki Świata: Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami foto
Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, oprószyć solą i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 3 - Smaki Świata: Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami foto
Suszone pomidory pokroić w paski, oliwki w krążki. Ser feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami. Tak przygotowany farsz doprawić do smaku oregano i papryką słodką.
Krok 4 - Smaki Świata: Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami foto
Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem z suszonych pomidorów, nałożyć farsz i piec przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 5 - Smaki Świata: Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami foto
Ogórka obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jogurt, 2 łyżeczki sosu tzatziki i wymieszać. Upieczone cukinie podawać z sosem tzatziki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

18.03.2018 18:04
Świetne połączenie smaków!

arbuzowo

21.05.2013 18:44
bardzo fajny pomysł - lekki posiłek

ZielonyPokoik

21.05.2013 17:04
Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję.

iwi

21.05.2013 16:39
Pyszności nic tylko zajadać

Monika-twin

21.05.2013 16:34
pieknie wyglada i na pewno super smakuje

Marta11

21.05.2013 16:24
wyglada bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat