Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczny sernik śliwkowy "odwrócony"

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczny, aromatyczny, zwarty sernik pieczony na śliwkach, po odwróceniu śliwki są na górze, taki sernik doskonale smakuje..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 0.7 szklanki
zapach arakowy 4 krople
twaróg sernikowy 1 kilogram
budyń śmietankowy 1 opakowanie
kasza manna 4 łyżki
śliwki 1 kilogram
mąka ziemniaczna 0.7 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczny sernik śliwkowy "odwrócony"

przygotowanie:

1
Śliwki umyć, przekroić na połowę i usuną pestki, wsypać do miski i wymieszać je z mąką ziemniaczaną, wsypać na dno tortownicy silikonowej 26 cm.
Krok 1 - Smaczny sernik śliwkowy "odwrócony" foto
2
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat arakowy, ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

Na śliwki wylać masę serową, wygładzić wierzch.
Krok 2 - Smaczny sernik śliwkowy "odwrócony" foto
3

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie.

Formę nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje.

Krok 3 - Smaczny sernik śliwkowy "odwrócony" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak