Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
woda
2.5 litra -
cukier
1 szklanka -
Goździki całe Prymat
5 sztuk -
śliwki
50 dag -
kiwi
8 sztuk -
gruszki
6 sztuk -
nektarynka
8 sztuk -
kisiel
1 opakowanie -
kasza manna
5 dużych łyż. -
woda
200 mililitrów -
mleko 3,2%
300 mililitrów -
sól
1 szczypta -
cukier
1 łyżka -
masło
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Smaczna zupa wieloowocowa z kaszą manną
Śliwki umyć i usunąć pestki, gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, nektarynki umyć i usunąć pestki, kiwi obrać ze skórki.
Połówki śliwek, ćwiartki nektarynek i gruszek, talarki kiwi wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu.
Kisiel wymieszać z w szklance wody i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, zupę wystudzić.
Do gotującej się wody z solą, cukrem, masłem wsypać powoli kaszkę mannę w trakcie mieszania, mieszać również w trakcie gotowania (na średnim ogniu) z 4 minuty i na koniec wlać mleko, mieszając zagotować (kaszę gotuję na wodzie i dodaję mleko na sam koniec, nie przypala się do dna), ugotowaną kaszę przelać do miski i dobrze wystudzić.
Kaszę mannę pokroić na kostki i podać z zimna zupą owocową.
Komentarze (4)