Przepis i sposób przygotowania na: Smaczna wątróbka z kozy
Przygotowanie:
Z wątroby koziej powycinać żyłki, tłuszczyk, opłukać i w misce zalać mlekiem, zostawić na kilka godzin lub na noc w lodówce, wylać na durszlak, opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 cm plastry, obsypać mąką i na gorącym smalcu (mój domowy ze skwarkami) zrumienić z każdej strony.
Wsypać pokrojoną w piórka obraną cebulę do wątróbki, wymieszać i podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i dusić z 15 minut bez przykrycia co jakiś czas zamieszać.
SURÓWKA Z PAPRYKI: 5-6 papryk, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, cynamon 1 szczypta, cebula 1 średnia pokrojona w kostkę - papryki pokroić w paski, posypać solą i odstawić na 30 minut, odcisnąć wodę z papryki i dać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Na koniec dodać przyprawę w płynie, posolić do smaku wątróbkę na talerzu, podawać z ziemniakami i surówką.