Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słupki ziemniaczane na ostro

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej słonecznikowy 2 łyżki
mąka 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
szczypta soli
tymianek 1 (suszony)
papryka 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Słupki ziemniaczane na ostro

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Włożyć do miski, skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich.
Mąkę wymieszać z wszystkimi przyprawami w foliowej torebce i panierować ziemniaczki porcjami, aż będą równomiernie pokryte.
Poukładać słupki ziemniaczane pojedynczo na blaszce do pieczenia.
Blaszkę z ziemniaczkami włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 220 st, co jakiś czas obracając ziemniaczki.
Piec aż będą złotobrązowe i chrupiące.
Podawać na gorąco jako samodzielna przekąska z ketchupem lub sosem czosnkowym albo jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.05.2014 13:16
Szybko, prosto, tanio, smacznie.
dada 15.11.2013 13:13
pychotka :)
ppaulina 11.11.2013 11:58
świetny pomysł:)
JOANNA16 09.11.2013 23:07
mmm ciekawe ziemniaczki
Milka100 09.11.2013 21:23
Pychotka! moje córki lubią
Ankha 09.11.2013 15:50
rumiane i na pikantno,u mnie szybko by poszły :)
Marta11 09.11.2013 15:27
bardzo fajne ziemniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak