Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczny chleb z dynią
Usuwamy pestki. Miąższ wyciągamy łyżką i dokładnie miksujemy. Odważamy 15 dag puree.
Chleb z dyni na drożdżach- Do mąki dodajemy suszone drożdże, sól, cukier oraz pestki dyni, a następnie miąższ z dyni. Mieszamy dokładnie robotem kuchennym z hakiem lub rękoma.
Wlewamy mleko podgrzane do 36 stopni i ponownie zagniatamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Ciasto oprószamy delikatnie mąką i zagniatamy przez 2-3 minuty. Przekładamy do foremki do chleba i odstawiamy na 30-40 minut.
Pieczemy przez 30-35 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 190-200 stopni lub przykryć chleb papierem do pieczenia.