Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczny chleb z dynią

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

puree 15 dag z dyni
mąka pszenna 30 dag
mleko 150 ml
pestki dyni 3 łyżka
drożdże suche 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczny chleb z dynią

Miąższ z dyni- połowę dyni hokkaido lekko skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy.

Usuwamy pestki. Miąższ wyciągamy łyżką i dokładnie miksujemy. Odważamy 15 dag puree.



Chleb z dyni na drożdżach- Do mąki dodajemy suszone drożdże, sól, cukier oraz pestki dyni, a następnie miąższ z dyni. Mieszamy dokładnie robotem kuchennym z hakiem lub rękoma.

Wlewamy mleko podgrzane do 36 stopni i ponownie zagniatamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości (około 2 godzin).

Ciasto oprószamy delikatnie mąką i zagniatamy przez 2-3 minuty. Przekładamy do foremki do chleba i odstawiamy na 30-40 minut.

Pieczemy przez 30-35 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

10 minut przed końcem pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 190-200 stopni lub przykryć chleb papierem do pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak