Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczne pierogi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka kukurydziana 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
oliwa 0,25 szklanki
woda ciepła ok 1 szklanki

farsz

miąższ z dyni 2 szklanki (*)
ser biały 350 g
cukier 4 łyżki

Porada

ciasto powinno być plastyczne - jeśli jest za suche dodajemy wody, jeśli zbyt rzadkie - mąki kukurydzianej

Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczne pierogi

Do przepisu potrzebujemy 2 szklanki puree z dyni, które bardzo łatwo przygotować podpiekając dynię w piekarniku, a nastepnie blendując ją.
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z puree z dyni i cukrem.
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy, aż nie będzie się kleiło do rąk, wałkujemy na grubość ok 3mm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy ok 5 min. Podajemy z cukrem i roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 15.10.2014 09:28
uwielbiam pierogi :)
w mojej kuchni 14.10.2014 23:45
same smakołyki
Aleksandra/Olcia 14.10.2014 21:06
Apetyczne pierogi
halina17 14.10.2014 21:05
Dobre pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak