Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoikowe babeczki truskawkowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki koszalińskiej typ 500 300 g
cukru 4 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mleka 3,2% 125 ml
DODATKOWO:
margaryna
do wysmarowania słoików
Bułka tarta klasyczna Prymat
słoiki o pojemności 300 ml 4
( mogą być 350 ml )
cukier puder
dżem truskawkowy 4 łyżka
olej rzepakowy 125 ml
jajko 2 rozmiar M

Przepis i sposób przygotowania na: Słoikowe babeczki truskawkowe

Kroki postępowania

1
Wyparzone i suche słoiki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. ( proponuję użyć 5 słoików 300 ml lub 4 o pojemności 350 ml, bo mi trochę ciasta wypłynęło ).
Krok 1 - Słoikowe babeczki truskawkowe foto
2
Do drugiej wlać mleko, olej, dodać jajka i dżem i też widelcem wymieszać.
Krok 2 - Słoikowe babeczki truskawkowe foto
3
Mąkę przemieszać widelcem z cukrem i proszkiem do pieczenia w jednej misce.
Krok 3 - Słoikowe babeczki truskawkowe foto
4
Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ale niedbale.
Krok 4 - Słoikowe babeczki truskawkowe foto
5
Ciasto rozdzielić do przygotowanych słoiczków.
Krok 5 - Słoikowe babeczki truskawkowe foto
6
Słoiki umieścić na dowolnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni ( w zależności od piekarnika ) na drugi poziom od dołu i piec 30 - 35 minut.
Krok 6 - Słoikowe babeczki truskawkowe foto
7
Upieczone babeczki wyjąć ze słoików ( wychodzą bez problemu ) i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Słoikowe babeczki truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 08.07.2013 21:06
ojej jakie śliczne
wyattearp 06.07.2013 21:20
ciekawy pomysł z słoikami
halina17 05.07.2013 18:48
Ciekawy pomysł z tymi słoikami , ja jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem.
Habibi 05.07.2013 16:41
No i ja napełniam ciastem nie więcej, niż 3/4 słoiczka, a zaraz po upieczeniu zakręcam na gorąco i mężuś ma gotowe ciacho kiedy jedzie w trasę :)
Habibi 05.07.2013 16:39
Dokładnie w tych samych słoiczkach piekłam ciacha ;) Są fajne, bo mają prosty wlot i łatwo wyjąć wypiek ;) A mój mężuś hurtowo opróżnia te słoiczki w trasie ;)
stokrotka 05.07.2013 16:26
super sposób na babeczki
w mojej kuchni 05.07.2013 14:58
super pomysł na różne słoiczki czy po musztardzie czy innych
Renata9 05.07.2013 14:51
pomysłowe babeczki
Marta11 05.07.2013 14:49
pierwszy raz slysze o takich babeczkach swietny pomysl
bogusia19 05.07.2013 14:23
inspirujące
dodi 05.07.2013 14:03
pomysł swietny
joanna30 05.07.2013 13:56
Ciekawy pomysł na babeczki :)
jasiek 05.07.2013 13:33
super pomysł
ZEWA 05.07.2013 13:32
Dziękuję bardzo :)
gosia56 05.07.2013 13:29
Ewa twoje babeczki są naprawdę super;)
Barbara13 05.07.2013 13:17
Jeszcze nigdy takich nie robiłam,chyba się skuszę:))
aisoglam 05.07.2013 13:11
Rewelacja! Świetnie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak