Słoikowa łopatka boczkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • łopatka bez kości

    3,5 kg
  • boczek surowy

    500 g
  • czosnek

    1 główka duża

Dodatkowo

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • woda

    1 l około
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.]
Czosnek obrać i przepłukać.
Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek.
Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę.
Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić.
Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać.
Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie.
Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody.
Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia.
Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut.
Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem.
Po około minucie słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 29.10.2014 06:55
Fajne mięsko do smarowania. Domowe - najlepsze.
Malinka 28.10.2014 20:32
Taki słoiczek to dopiero smaczny skarb, super!
w mojej kuchni 28.10.2014 20:12
do pioeczywa rewelacja taka domowa mielonka
mirosława4 28.10.2014 17:48
sorry miało być narobiłaś
mirosława4 28.10.2014 17:46
bardzo lubię narobiłam mi smaka :)
Renata9 28.10.2014 17:26
bardzo smaczna łopatka
barbara11561 28.10.2014 17:18
też lubimy takie domowe wyroby:)
Anna20 28.10.2014 16:24
mój mąż to uwielbia, postaram się przygotować :)
iziona 28.10.2014 14:43
Ewa, zawartość słoika pyszna, ale zdjęcie cudo :)
Marta Ryżek-Kalkowska 28.10.2014 14:43
Tutaj jest smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat