Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    360 g
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukinia

    1 sztuka (zielona lub żółta)
  • miód

    50 ml
  • limonka

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • ogóreczki z chili Smak

  • pieprz czosnkowy

  • imbir mielony

  • kolendra cała

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
Boczek kroimy na trzy plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i solą morską. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut, aż z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy paprykę przez 3–4 minuty. W trakcie doprawiamy do smaku imbirem. Mieszamy.
Kroimy składniki: cebule w piórka, ząbki czosnku w plastry, chili w cienkie plasterki, cukinię w plastry.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
Wyjmujemy boczek z piekarnika, przewracamy na drugą stronę i dodajemy połowę pokrojonej cebuli i 1 pokrojony ząbek czosnku. Smarujemy mięso miodem i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy połowę pokrojonego chili. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut, pilnując, aby cebula się nie przypaliła.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
Pozostałą cebulę, chili, czosnek oraz cukinię dodajemy na patelnię ze smażącą się papryką. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Smażymy 3-4 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
Na talerz wykładamy warzywa z patelni i plastry boczku. Na boczku kładziemy upieczoną cebulę z czosnkiem i chili. Całość polewamy tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi z chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

22.09.2017 07:44
Uwielbiam boczek, chętnie bym zjadła!

Bożena Matuszczyk

19.09.2017 23:43
Na pewno bardzo smaczny taki boczuś;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat