Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek surowy 360 g
papryka zielona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
cukinia 1 sztuka (zielona lub żółta)
miód 50 ml
limonka 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
olej do smażenia
ogóreczki z chili Smak
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy na trzy plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i solą morską. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut, aż z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
2
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy paprykę przez 3–4 minuty. W trakcie doprawiamy do smaku imbirem. Mieszamy.
Kroimy składniki: cebule w piórka, ząbki czosnku w plastry, chili w cienkie plasterki, cukinię w plastry.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
3
Wyjmujemy boczek z piekarnika, przewracamy na drugą stronę i dodajemy połowę pokrojonej cebuli i 1 pokrojony ząbek czosnku. Smarujemy mięso miodem i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy połowę pokrojonego chili. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut, pilnując, aby cebula się nie przypaliła.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
4
Pozostałą cebulę, chili, czosnek oraz cukinię dodajemy na patelnię ze smażącą się papryką. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Smażymy 3-4 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto
5
Na talerz wykładamy warzywa z patelni i plastry boczku. Na boczku kładziemy upieczoną cebulę z czosnkiem i chili. Całość polewamy tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi z chili.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:44
Uwielbiam boczek, chętnie bym zjadła!
Bożena Matuszczyk 19.09.2017 23:43
Na pewno bardzo smaczny taki boczuś;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak