Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-pikantny sos (do słoików)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4kg
cebula biała 1,5 kg
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 2 sztuki
kukurydza w puszce 1
ananas w puszce 1
czosnek 3 ząbki
musztarda 2 łyżki
curry 1 łyżka
cukier 3 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
sól 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
papryka zielona 2 sztuki
przecier pomidorowy 1 szklanka
cebula czerwona 1 kg
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-pikantny sos (do słoików)

Pomidory naciąć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pół plasterki, posolić i dusić na małym ogniu razem z pomidorami ok 1 godzinę.
Paprykę i ananasy pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować jeszcze pół godziny.
Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, dodać do całości i zagotować. Gorącym sosem napełniać słoiki i pasteryzować 25 minut.
Bardzo dobrze smakuje z podsmażoną piersią z kurczaka i ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak