Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-kwaśna dynia do mięsa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ dyni 1 kg
biały ocet winny 3 łyżki
cukier 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
mąka do panierowania
sól do smaku
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-kwaśna dynia do mięsa

Miąższ dyni kroimy na cienkie plasterki, oprószamy solą, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie na rumiany kolor. Następnie zdejmujemy z patelni i układamy na półmisku. Przygotowujemy sos: na suchą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, ocet winny i wsypujemy cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gorącym sosem polewamy dynię i posypujemy drobno posiekanym czosnkiem. Kiedy potrawa ostygnie wstawiamy ją na 2-3 godziny do lodówki. Podajemy na zimno. Możemy posypać drobno pokrojonymi listkami mięty.Podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak