Słodkie zapiekane pierożki - twarożkowo-truskawkowe z orzechami włoskimi

Słodkie zapiekane pierożki - twarożkowo-truskawkowe z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • truskawki

    100 g
  • twaróg

    200 g
  • orzechy włoskie

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, obrać, zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego nakładać farsz. Formować pierożki. Przygotowanie farszu: truskawki rozgnieść widelcem, zmieszać z twarogiem i pokruszonymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 175 st. do zarumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat