Ewa

Słodkie rożki filo z serem i owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    12 arkuszy
  • masło

    200 g
  • brązowy cukier

    100 g
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • słodki ser typu włoskiego

    500 g
  • skórka z cytryny

  • żółtko jajek

    1
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • porzeczki czarne

    4 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brązowy cukier łączymy z cynamonem. Masło topimy. Bierzemy arkusz ciasta, dokładnie smarujemy go masłem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, układamy na nim kolejny arkusz. Ponownie smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Czynności powtarzamy aż uzyskamy 4 warstwy ciasta. Ostatnią warstwę również smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Ciasto kroimy na długie prostokąty - krótszy bok powinien mieć ok. 15 cm. Przy krótszym boku wykładamy serek utarty z żółtkiem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Na masie serowej układamy czarne porzeczki. Zwijamy ciasto zamykając farsz na kształt trójkąta na całej długości prostokąta.

Brązowy cukier łączymy z cynamonem. Masło topimy. Bierzemy arkusz ciasta, dokładnie smarujemy go masłem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, układamy na nim kolejny arkusz. Ponownie smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Czynności powtarzamy aż uzyskamy 4 warstwy ciasta. Ostatnią warstwę również smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Ciasto kroimy na długie prostokąty - krótszy bok powinien mieć ok. 15 cm. Przy krótszym boku wykładamy serek utarty z żółtkiem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Na masie serowej układamy czarne porzeczki. Zwijamy ciasto zamykając farsz na kształt trójkąta na całej długości prostokąta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 18.08.2016 17:41
Cudownie smakowite:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat