Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułeczki z kruszonką
Kroki postępowania
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozczyn, dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wsypać składniki do rozdrabniacza i posiekać. Można też przygotować ją tradycyjnie w palcach. Wstawić do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 8 równych części.
Z każdej z nich uformować kuleczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Wystudzić na kratce