Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie bułeczki orzechowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zmielone migdały 50 g
mąka pszenna 150 g
mąka krupczatka 120 g
cukier trzcinowy 4 łyżka
drożdże 30 g
jajko 2 szt
maślanka 3/4 szklanka
olej rzepakowy 0,5 szklanka
mleko do posmarowania 1 łyżka
orzechy włoskie 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułeczki orzechowe

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami i olejem.

Obie mąki mieszamy z drobno zmielonymi orzechami.

Dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i mieszamy.

Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie, ciasto dzielimy na 10 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki i odstawiamy na 20 minut.

Z wierzchu bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 02.01.2013 15:37
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak