Przepis i sposób przygotowania na: Słodka wariacja
Kroki postępowania
1/2 margaryny ucieramy z cukrem pudrem.
6 jajek rozbijamy oddzielając żółtka od białek.
Do margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku.
Cały czas ucieramy, dodajemy mąkę 2 szklanki i 1 łyżeczkę amoniaku.
Z 6 białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno.
Mieszamy, przelewamy do formy i pieczemy około 30 minut.
400 ml mleka + 1/2 szklanki cukru mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczane oraz 1 żółtko
nastawiamy na kuchenkę i zagotowujemy cały czas mieszając.
Gęstą masę odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy ją z 4 łyżkami masła.
Prażone jabłka podgotowujemy i mieszamy z galaretką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy 1,5 szklanki mąki+ 1/2 margaryny+ 4 łyżki śmietany+ 1 żółtko.
Zagniatamy (można podsypywać mąki) z tego jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Składamy:
od spodu: jasne ciasto/ masa/ kruche ciasto/ jabłka/ jasne ciasto/ masa (cienko posmarować)/ orzechy mielone.