Śliwowica/nalewka ze śliwek?

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    2 kg
  • miód płynny

    1,5 kg
  • spirytus

    0,75 ltr
  • wódka

    0,5 ltr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis jest drogi ale efekt zabójczy:)
Do słoja wkładamy śliwki wypestkowane /0,20 dkg może byc z pestkami/i zalewamy spirytusem - ilość spirytusu musi byc taka by zakrył śliwki w słoju - zakręcamy sło i odstawiamy na 2-3 tygodnie wstrząsając słojem co jakis czas.
Następnie zlewamy spirytus a do owoców dodajemy miód i znów odstawiamy na 3 tyg.
Wstrzasanie jest wskazane:)Po tym czasie zlewamy sok miodowy łączymy go ze spirytusem a owoce zalewamy wódką w takiej ilości żeby były przykryte.Jak postoja z tydzień zlać wódkę i dodać do spirytusu - przecedzić i odstawić w butelkach jak najdłużej:) Im dłużej stoi tym jest smaczniejsza śliwowica.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 24.10.2013 08:31
super naleweczka :-)
Ada-Gaba 11.06.2013 07:27
skosztowałabym chętnie
Wafelek2601 08.12.2012 08:08
taką lubię
Wacław 27.11.2012 10:13
śliwowica ,najlepsza z wódek !
ben-ka 30.08.2012 08:34
Nie rozcieńcza się wcale,też myślałam ,że będzie mocna i się rozcarowałam ta moc gdzieś ginie a smak.....przepyszny:)
Stenka 30.08.2012 08:26
chyba trzeba troche rozcieńczyć, bo bardzo mocna
Ewelina38 24.03.2012 19:01
rewelacyjna nalewka, śliwkowe są przepyszne ;)
indi 22.08.2011 10:11
kusząco wygląda
Grażyna13 02.06.2011 19:02
Wspaniaiła !
MAŁY 27.03.2011 10:47
bardzo zachęcająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat