Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 szt.
  • śliwki

    6 szt.
  • miód

    2 łyżki
  • winiak

    50 ml
  • masło

    240 g
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • orzechy laskowe

    1/2 szklanki
  • tymianek

  • gałka muszkatołowa mielona

  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • mięta liście

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto
Masło (120 g) pokroić w kostkę i odstawić w chłodne miejsce. Mąkę wymieszać z cukrem i orzechami, dodać masło i rozdrobnić palcami.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto
Doprawić gałką muszkatołową i wyrabiać aby powstała kruszonka, wstawić do lodówki na kilka minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto
Na patelni rozpuszczamy masło (120 g). Dodajemy pokrojone i skropione sokiem z cytryny gruszki. Doprawiamy to tymiankiem i podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy miód i wydrążone śliwki. Podlewamy winiakiem i dusimy kolejne kilka minut.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto
Owoce przełożyć do małych żaroodpornych naczynek i posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 °C. Serwować udekorowane listkami mięty.
Doradca Smaku
Do przepisu najlepiej wykorzystać czerwone śliwki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 01.04.2014 20:31
Też lubię ten deser :)
ewelinapac 01.04.2014 19:48
musi być pyszny
Christopher 01.04.2014 19:25
Bardzo lubię takie owocowe crumble.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat