Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 2 szt.
śliwki 6 szt.
miód 2 łyżki
winiak 50 ml
masło 240 g
mąka pszenna 1/2 szklanki
orzechy laskowe 1/2 szklanki
tymianek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cukier trzcinowy 3 łyżki
mięta liście

Porada

Do przepisu najlepiej wykorzystać czerwone śliwki.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką

Kroki postępowania

1
Masło (120 g) pokroić w kostkę i odstawić w chłodne miejsce. Mąkę wymieszać z cukrem i orzechami, dodać masło i rozdrobnić palcami.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto
2
Doprawić gałką muszkatołową i wyrabiać aby powstała kruszonka, wstawić do lodówki na kilka minut.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto
3
Na patelni rozpuszczamy masło (120 g). Dodajemy pokrojone i skropione sokiem z cytryny gruszki. Doprawiamy to tymiankiem i podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy miód i wydrążone śliwki. Podlewamy winiakiem i dusimy kolejne kilka minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto
4
Owoce przełożyć do małych żaroodpornych naczynek i posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 °C. Serwować udekorowane listkami mięty.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 28: Mus gruszkowo-śliwkowy z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.04.2014 20:31
Też lubię ten deser :)
ewelinapac 01.04.2014 19:48
musi być pyszny
Christopher 01.04.2014 19:25
Bardzo lubię takie owocowe crumble.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak