Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Śliwki w occie

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kilo węgierek
trzy szklanki wody
szklanka octu
pół szklanki cukru
kilka gożdzików
Cynamon cały Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w occie

W wodzie z octem 6 % rozpuszzcamy cukier, dodajemy przyprawy i gotujemy to kilka minut. Studzimy.
Śliwki myjemy i każdą nakłuwamy widelcem, żeby nie popękała w trakcie pasteryzowania. Układamy je w wyparzonych słoiczkach i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików, przez około 20 minut. Jak wszystkie zaprawy, zostawiamy w przykrytym garnku do ostudzenia, wtedy mają ładniejszy kolor i aromat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 29.08.2013 19:25
wspaniały dodatek do różnych dań
alaaa 10.03.2013 19:01
śliwki w occie są pyszne do wędlin,lubię
pacpaw 02.10.2011 22:02
niech no tylko wyrosna mi sliwki
Mysiunia 11.04.2011 08:35
muszę wreszcie zrobić takie w tym roku:)
Beata73 14.03.2011 14:27
wspaniała przegryzka do wędliny i do mięska!
Beata73 14.03.2011 14:26
wspaniała!
ben-ka 15.11.2010 15:36
Cukiereczku:) śliwki w occie są pyszne tak samo jak gruszki - wiem bo robię:)
cukiereczek 07.11.2010 09:25
Śliwki w ocie nie słyszałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak