Śliwki w occie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kilo węgierek

  • trzy szklanki wody

  • szklanka octu

  • pół szklanki cukru

  • kilka gożdzików

  • Cynamon cały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W wodzie z octem 6 % rozpuszzcamy cukier, dodajemy przyprawy i gotujemy to kilka minut. Studzimy.
Śliwki myjemy i każdą nakłuwamy widelcem, żeby nie popękała w trakcie pasteryzowania. Układamy je w wyparzonych słoiczkach i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików, przez około 20 minut. Jak wszystkie zaprawy, zostawiamy w przykrytym garnku do ostudzenia, wtedy mają ładniejszy kolor i aromat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 29.08.2013 19:25
wspaniały dodatek do różnych dań
alaaa 10.03.2013 19:01
śliwki w occie są pyszne do wędlin,lubię
pacpaw 02.10.2011 22:02
niech no tylko wyrosna mi sliwki
Mysiunia 11.04.2011 08:35
muszę wreszcie zrobić takie w tym roku:)
Beata73 14.03.2011 14:27
wspaniała przegryzka do wędliny i do mięska!
Beata73 14.03.2011 14:26
wspaniała!
ben-ka 15.11.2010 15:36
Cukiereczku:) śliwki w occie są pyszne tak samo jak gruszki - wiem bo robię:)
cukiereczek 07.11.2010 09:25
Śliwki w ocie nie słyszałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat