Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śliwki do ciasta

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg.
cukier 1/2 kg.
woda 3/4 l.
Kwas cytrynowy Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: śliwki do ciasta

śliwki umyć osuszyć,kroić nożykiem na pół i usunąć pestki,nakładać do umytych słoików dość ciasno a następnie zalewać gorącą zalewą do wysokości 3/4 słoika przygotowaną z wody,cukru i kwasku cytrynowego wcześniej zagotowanej,szczelnie zakręcać słoiki a następnie pasteryzować od zagotowania się wody ok.10-15min.nie dłużej bo śliwki się rozlecą,po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce,możemy takie śliwki wykorzystać do pieczenia ciast np.drożdżówki lub jako kompot.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.05.2014 07:32
bardzo lubię
Wacław 11.03.2014 17:41
też lubię takie śliweczki !
IlonaAlbertos 07.02.2014 21:24
Uwielbiam takie śliweczki.
Motorek 13.11.2013 10:39
bardzo fajne
Pusia 06.06.2013 09:56
bardzo smaczne
Piter 31 24.03.2013 08:36
Przydatny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak