śliwki do ciasta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    3 kg.
  • cukier

    1/2 kg.
  • woda

    3/4 l.
  • Kwas cytrynowy Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

śliwki umyć osuszyć,kroić nożykiem na pół i usunąć pestki,nakładać do umytych słoików dość ciasno a następnie zalewać gorącą zalewą do wysokości 3/4 słoika przygotowaną z wody,cukru i kwasku cytrynowego wcześniej zagotowanej,szczelnie zakręcać słoiki a następnie pasteryzować od zagotowania się wody ok.10-15min.nie dłużej bo śliwki się rozlecą,po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce,możemy takie śliwki wykorzystać do pieczenia ciast np.drożdżówki lub jako kompot.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 22.05.2014 07:32
bardzo lubię
Wacław 11.03.2014 17:41
też lubię takie śliweczki !
IlonaAlbertos 07.02.2014 21:24
Uwielbiam takie śliweczki.
Motorek 13.11.2013 10:39
bardzo fajne
Pusia 06.06.2013 09:56
bardzo smaczne
Piter 31 24.03.2013 08:36
Przydatny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat