Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimakowa pizza

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 300 g
żółtko jajek 1 szt
drożdże 100 g
mleko 1/2 ml
masło 30 g
sól 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki

FARSZ

pieczarki 300 g
ser żółty 200 g
szynka konserwowa 200 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

DODATKOWO

białko 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimakowa pizza

Kroki postępowania

1
Do miski kruszymy całą kostkę drożdży tj. 100 g. Dodajemy cukier i wbijamy żółtko, białko zostawiamy bo przyda się w późniejszym etapie. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do drożdży, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, żeby drożdże mogły pracować.
Krok 1 - Ślimakowa pizza foto
2
Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę i dodajemy sól oraz zioła prowansalskie. W rondelku rozpuszczamy masło i ostygnięte wlewamy do miski. Całość dokładnie wyrabiamy przez 10 minut.
Krok 2 - Ślimakowa pizza foto
3
Następnie ciasto drożdżowe wkładamy do czystej miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut.
Krok 3 - Ślimakowa pizza foto
4
Gotowe rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm, rozsmarowujemy na nim koncentrat.
Krok 4 - Ślimakowa pizza foto
5
Następnie układamy starty na tarce żółty ser.
Krok 5 - Ślimakowa pizza foto
6
Na serze układamy drobno pokrojoną szynkę.
Krok 6 - Ślimakowa pizza foto
7
Na koniec układamy wcześniej usmażone pieczarki.
Krok 7 - Ślimakowa pizza foto
8
Ciasto zwijamy dość ciasno w kształt rolady.
Krok 8 - Ślimakowa pizza foto
9
Kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki o grubości 2 cm.
Krok 9 - Ślimakowa pizza foto
10
Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch i boki smarujemy wymieszanym białkiem z mlekiem. Pieczemy przez 20 minut w 180 C.
Krok 10 - Ślimakowa pizza foto
11
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Krok 11 - Ślimakowa pizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 04.06.2016 15:27
jaka fajna przekąska
Madzai 04.06.2016 08:22
Obłędne :)
Ewelina1991 04.06.2016 08:13
pyszne ślimaczki
Agnieszka-87-25 04.06.2016 07:39
ekstra mniam
Mniam 04.06.2016 00:42
Bardzo fajne ślimaczki i szybkie w przygotowaniu.
MałaMi89 03.06.2016 23:57
Czasem robię podobnie z ciasta francuskiego, bo szybciej ;) ale i tak spróbuję kiedyś :)
adelajda 03.06.2016 22:23
super pomysł
Łukasz15 03.06.2016 21:50
Bardzo smaczna
Damiano
Damiano 03.06.2016 20:58
bardzo dobra pizza
agnieszka214 03.06.2016 20:41
Wspaniały pomysł mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak