Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaki z dżemem morelowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 10 gram
mleko ciepłe
masło 30 gram
cukier 1/2 szklanki
jajko
dżem morelowy 1/2 szklanki
morele suszone 6 sztuk
cukier wanilinowy łyżeczka
kruszonka
mąka 50 gram
cukier 25 gram
masło 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki z dżemem morelowym

Kroki postępowania

1
Z paru łyżeczek mąki, drożdży, kilku łyżek mleka i łyżeczki cukru rozmieszać rozczyn, odstawić na kilkanaście minut. W misce wymieszać rozpuszczone masło, rozczyn, cukier, cukier wanilinowy, jajko, dolewać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zostawić w misce i przykryć ściereczką na ok. 1-1,5 godz. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6 mm.
Krok 1 - Ślimaki z dżemem morelowym foto
2
Przygotowany placek posmarować dżemem morelowym.Rozsypać po powierzchni pokrojone suszone morele.
Krok 2 - Ślimaki z dżemem morelowym foto
3
Ciasto zwinąć w rulon, następnie pokroić na plastry o grubość ok. 2-3 cm. cm, każdą część ułożyć w formie nadzieniem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Kruszonka: składniki zagniatać rozcierając je w palcach, następnie posypać wierzch ciasta.
Krok 3 - Ślimaki z dżemem morelowym foto
4
Piec ok. 45 min. w temp. 190 st. C.
Krok 4 - Ślimaki z dżemem morelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 04.03.2014 18:31
palce lizać
jasiek 04.03.2014 18:14
pycha słodkie ślimaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak