Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimak

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
cukier 12 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek

Biszkopt na rolady

jajko 6 sztuk
cukier 12 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek

Masa budyniowa

margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 i 1/2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 i 1/2 łyżki
mleko 2% 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Masa do rolad

jajko 5 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
masło lub margaryna 1 kostka
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
ananas w puszce 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimak

Kroki postępowania

1
Białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku,a następnie przesianą mąkę . Ciasto wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35-40 minut. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.
Krok 1 - Ślimak foto
2
Biszkopt na rolady robię identycznie jak zwykły, tylko ciasto dzielę na dwie części, piekę dwa cienkie biszkopty i gorące wyjmuje , od razu zwijam razem z papierem do pieczenia. Odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2 - Ślimak foto
3
Zimne rolady należy bardzo ostrożnie rozwinąć i usunąć z nich papier do pieczenia.
Krok 3 - Ślimak foto
4
Margarynę ucieram, resztę składników mieszam ze szklanką mleka. Pozostałe mleko gotuję i wlewam przygotowany budyń, nakrywam folią, studzę i dodaję do utartej margaryny.
Jajka ubić na parze, dodaję cukier, ubijam ,aż cukier się rozpuści. Zdejmuję . Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną. Galaretkę czerwoną robię wg przepisu i odstawiam do zastygnięcia.
Krok 4 - Ślimak foto
5
Przekrojony biszkopt smaruję masą budyniową, składam, wierzch również smaruję masą .
Krok 5 - Ślimak foto
6
Masę do rolad delikatnie nakładam na rozwinięte ciasto
Krok 6 - Ślimak foto
7
galaretkę kroję w paski, układam ma masie.
Krok 7 - Ślimak foto
8
Rolady zwijam, układam na dłuższych końcach ciasta .
Krok 8 - Ślimak foto
9
Pomiędzy roladami dodaję pokrojone owoce z puszek i zalewam tężejącą galaretką pomarańczową.
Krok 9 - Ślimak foto
10
Całość schładzam w lodówce. Jeżeli chcemy zrobić tort, to należy całe ciasto posmarować bitą śmietaną i udekorować wedle uznania.
Krok 10 - Ślimak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 17.05.2014 13:42
piękny ślimak
gosia56 22.04.2014 09:37
Super ciasto;)
Wafelek2601 22.04.2014 08:06
Bardzo smaczny
Czyki 22.04.2014 07:56
Pyszne ciasto, ale się też przy nim napracowałaś, bo widać efekt:)
gosia1988 22.04.2014 07:33
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak