Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z pesto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gr
drożdże 25 gr
żółtko jajek 1 szt
mleko 80 ml
śmietana 18 proc 80 gr
masło 50 gr
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pesto 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z pesto

Masło rozpuścić,mleko podgrzać. Z podanych składników(oprócz pesto) wyrobić ciasto drożdżowe(będzie dosyć wolne). Odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować na prostokąt w razie konieczności podsypując mąką( u mnie prawie zawsze)grubości około 7mm. Placek posmarować pesto(najczęściej robię z bazyliowym,ale doskonale smakuje też z pomidorowym), zwinąć w rulon i pokroić ostrym nożem maczanym w mące na na 2-3 centymetrowe ciastka. Układać na leżąco na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach(znacznie urosną podczas pieczenia).
Piec około 25 min. w temp.180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 02.10.2013 22:44
pesto robisz samodzielnie czy gotowe ?
Pyszota 02.10.2013 20:41
ciekawy pomysł
6zer
6zer 02.10.2013 19:58
smacznie wygląda i napewno tak smakuje
junox 02.10.2013 19:40
świetnie wygląda:)
iwi 02.10.2013 19:40
Super przepis
Krzysztof15 02.10.2013 19:33
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak