Ślimaczki z pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gr
  • drożdże

    25 gr
  • żółtka

    1 szt
  • mleko

    80 ml
  • śmietana 18 proc

    80 gr
  • masło

    50 gr
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pesto

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić,mleko podgrzać. Z podanych składników(oprócz pesto) wyrobić ciasto drożdżowe(będzie dosyć wolne). Odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować na prostokąt w razie konieczności podsypując mąką( u mnie prawie zawsze)grubości około 7mm. Placek posmarować pesto(najczęściej robię z bazyliowym,ale doskonale smakuje też z pomidorowym), zwinąć w rulon i pokroić ostrym nożem maczanym w mące na na 2-3 centymetrowe ciastka. Układać na leżąco na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach(znacznie urosną podczas pieczenia).
Piec około 25 min. w temp.180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 02.10.2013 22:44
pesto robisz samodzielnie czy gotowe ?
Pyszota 02.10.2013 20:41
ciekawy pomysł
6zer 02.10.2013 19:58
smacznie wygląda i napewno tak smakuje
junox 02.10.2013 19:40
świetnie wygląda:)
iwi 02.10.2013 19:40
Super przepis
Krzysztof15 02.10.2013 19:33
pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat