Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziowa kopuła

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 40 dag
sok z cytryny 1 łyżka
pieczarki marynowane 30 dag
buraczki konserwowe 400 ml
cebula biała 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
majonez tradycyjny 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziowa kopuła

Kroki postępowania

1
Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki.
Krok 1 - Śledziowa kopuła foto
2
Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu,
Krok 2 - Śledziowa kopuła foto
3
potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Śledziowa kopuła foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 12.12.2014 11:13
Coś dla mnie :-)
wyattearp 12.12.2014 10:27
fajna kopuła :)
Malinka 12.12.2014 09:21
Bardzo fajna propozycja podania śledzi, super!
Karolcia12 11.12.2014 23:42
rewelacyjne danie
migotka28 11.12.2014 23:07
bardzo apetycznie wygląda
barbara11561 11.12.2014 22:59
świetna przekąska:)
Renata9 11.12.2014 22:18
smaczniutkie te Twoje śledziki z dodatkami :-)
Ania321 11.12.2014 21:29
pyszności :)
Konczi 11.12.2014 21:06
Pysznie u Ciebie, uwielbiam śledziki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak