Śledziki w słoiczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

śledzie

  • płaty śledziowe

  • sól

  • mąka krupczatka

  • cebula

  • olej do smażenia

zalewa

  • ocet 10 %

    2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • liść laurowy

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie myjemy, solimy i obtaczamy w mące krupczatce. Smażymy śledzie na złoty kolor. Po usmażeniu rybki, na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w talarki. Przekładamy śledzie i cebulę do słoiczka.
Robimy zalewę: ocet i wodę z zielem, listkiem, pieprzem. Kiedy zalewa się zagotuje zalewamy gorącą śledzie. Zamykamy słoiczek i odwracamy go do góry dnem do wystygnięcia. Tak przyrządzone śledzie mogą postać jakiś czas w piwnicy lub lodówce, a kiedy przyjdą goście mamy gotową zagryzkę :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 05.07.2014 15:29
smaczne takie śledzie do zakąski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat