Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie zapiekane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

keczup łagodny 4 łyżki
śmietana 18-procentowa 5 łyżek
świeżo starty chrzan 2 łyżki
jajko 1 szt
mąka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
filety śledziowe 5 niesolone

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie zapiekane

Filety śledziowe myjemy, osączamy, oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim filety. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy jajko, keczup /ja używam łagodnego;keczup pikantny może być zbyt ostry/, chrzan i doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem i zalewamy śledzie. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180-200 stopni C/ i zapiekamy ok. 15-20 min - do czasu aż utworzy się złocista skórka. Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 10.02.2013 14:34
fajne
adelajda 10.02.2013 08:54
szukałam tego przepisu, zabieram do księgi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak