Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z rodzynkami i chili

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 500 g
cukier 50 g
olej słonecznikowy 80 ml
ocet winny 40 ml
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
cebula 3 szt
rodzynki 100 g
papryczka chili 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z rodzynkami i chili

Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w mleku, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 23.12.2015 18:47
bardzo smaczne
mirosława4 23.12.2015 17:15
smaczne :)
Futka 23.12.2015 14:41
Doskonałe i smakowite śledziki :)
Janina 23.12.2015 13:34
Świetne śledziki;))
sliwka 23.12.2015 13:32
Muszą być pyszne;))
norweska20 23.12.2015 12:38
takie zastawienie musi być pyszne e

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak