Śledzie z karmelizowaną gruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 sztuki
  • śledzie

    100 g
  • masło

    2 łyżki
  • miód naturalny

    1 łyżka
  • sok z ogórków kiszonych

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczyć przez kilka godzin (najlepiej odstawić na noc) w wodzie lub mleku, dzięki czemu nie będą takie słone.
Po tym czasie płaty śledziowe pokroić na kilkucentymetrowe kawałki a następnie zalać sokiem z ogórków kiszonych. Odstawić na minimum 2 godziny.
Masło roztopić na patelni, obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki dusić pod przykryciem kilka minut, na złoty kolor.
Odstawić do ostygnięcia i polać miodem.
Gruszki przełożyć na talerz i przykryć odsączonymi z wody płatami śledziowymi.
Podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 24.12.2012 17:44
uwielbiam ryby w każdej postaci
teresa18 24.12.2012 15:49
swietne
Kekerboom 24.12.2012 14:23
super
Krzysztof15 24.12.2012 14:11
pycha
AURELKA 24.12.2012 13:44
pyszne sledzie
Monika58 24.12.2012 13:43
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat