ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    6 szt
  • cebula biała

    3 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • majeranek

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziarna jałowca

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 szt
  • ocet winny

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać.
Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień.
Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami.
U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam.
Przy kolejnym razie może postoją dłużej?
Krok 2 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.
Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Krok 3 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Przełożyłam do miseczki.
Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego.
Czosnek obrałam i drobno posiekałam.
Krok 4 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny.
Krok 5 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Wsypałam majeranek,pieprz czosnkowy i cytrynowy.
Krok 6 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Wszystko wymieszałam.
Krok 7 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Pokroiłam drobno cebulę.
Krok 8 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić.
Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką.
Krok 9 - ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM foto
Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki.
Polecam! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 02.10.2013 09:46
pyszne śledziki
Michał2 02.10.2013 09:37
rewelacja, uwielbiam
gosia47-47 02.10.2013 09:24
mniam, tyle na razie mogę powiedzieć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat