Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
płaty śledziowe solone
6 szt -
cebula biała
3 szt -
czosnek
3 ząbki -
majeranek
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
ziarna jałowca
1 łyżka -
sok z cytryny
1 szt -
ocet winny
2 łyżki -
olej rzepakowy
1 szklanka -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
do smaku -
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
do smaku -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Przepis i sposób przygotowania ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM
Kroki postępowania
Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień.
Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami.
U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam.
Przy kolejnym razie może postoją dłużej?
Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego.
Czosnek obrałam i drobno posiekałam.
Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką.
Polecam! Smacznego!
Komentarze (3)