Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie
olej
mleko do namoczenia śledzi
cebula 2 sztuki
przecier pomidorowy 1 opakowanie
żurawina
filety śledziowe 1/2 kg
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Nastepnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, żurawinę i dalej dusimy około 5 - 7 minut – doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy do ostudzenia. W słoiku układamy na przemian śledzie i sos pomidorowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 11.12.2012 09:39
Bardzo apetycznie wyglądają te śledzie.
pajbek 11.12.2012 09:07
Lubię śledziki i ta żurawina, pycha :-)
Monika58 10.12.2012 20:53
z żurawiną jeszcze nie jadłam, czas spróbować
gosia56 10.12.2012 20:52
napewno pyszne.
Silver Teaspoon 10.12.2012 20:21
muszą świetnie smakować
jolanta19 10.12.2012 20:04
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak