Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śledzie
7 płatów -
cebula
2 szt -
marchew
2 szt -
koncentrat pomidorowy
ok3 łyżki -
ketchup
4-5 -
rodzynki
1 garść -
ziele angielskie
3-4 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
miód
1 łyżka duża -
sól
-
pieprz
-
cukier
-
olej
Przepis i sposób przygotowania Śledzie w pomidorach
Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Dodać też marchew i podlać dwoma szkl wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Dodać koncentrat, ketchup i miód. Wszystko wymieszać, dodać wypłukane rodzynki i doprawić do smaku.
Sos uzupełniać wodą aby nie był zbyt gęsty. Sos odstawić do przestygnięcia, dodać śledzie i wymieszać.
Odstawić na ok 5 godz do lodówki.
Komentarze (2)