Śledzie w pomidorach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    7 płatów
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    ok3 łyżki
  • ketchup

    4-5
  • rodzynki

    1 garść
  • ziele angielskie

    3-4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • miód

    1 łyżka duża
  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie jeśli są słone wymoczyć w wodzie i pokroić na małe kawałki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić (można sparzyć).
Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Dodać też marchew i podlać dwoma szkl wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Dodać koncentrat, ketchup i miód. Wszystko wymieszać, dodać wypłukane rodzynki i doprawić do smaku.
Sos uzupełniać wodą aby nie był zbyt gęsty. Sos odstawić do przestygnięcia, dodać śledzie i wymieszać.
Odstawić na ok 5 godz do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 26.06.2017 21:07
dziękuję:)
w mojej kuchni 26.06.2017 13:37
smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat