śledzie w oleju

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe

    1 kg
  • cytyna

    2,5 sztuki
  • cebula

    5 sztuk
  • ziele angielskie

    7 sztuk
  • pieprz czarny

    12 sztuk
  • olej słonecznikowy

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szruki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe musimy w ziemnej wodzie na moczyć około 10 godzin. Chodzi o to by nie były za słone. Następnie odsączamy z wody, kroimy w kawałki. Następnie do słoika przekładamy warstwe pokrojonych śledzi, i wykłądamy plaster cytryny, obraną posiekana w piróka cebulę, ziarna pieprzu, ziela, liść. I tak następnie aby zapełnić słój. Zalewamy olejem by zakryć śledzie. zakrecamy i odstaiwamy do lodówki na 24-36 godzin. gotowe. Wyciągamy na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Piter 31 16.09.2013 15:14
Lubię śledziki.
mic 16.02.2013 22:25
super
Justyna87 01.10.2012 18:26
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat